Q&A

#1:  Hvad er faresignaler?

Trusler og hentydninger om selvmord bør altid tages alvorligt. Hvis der er alvorlige ønsker eller konkrete planer om at udføre en selvmordshandling bør man søge hjælp.  Dette kan gøre ved at ringe til psykiatrisk skadestue eller tage hen til skadestuen.

Der findes ikke ’sikre’ tegn som fortæller om en person er truet, men det er ikke farligt at spørge ind til selvmordstanker, f.eks. et spørgsmål som ”har du tanker om selvmord?” kan måske hjælpe med at tale om tingene. Det er vigtigt at handle hvis personen har konkrete planer eller alvorlige tanker.

Generelt bør man også stole på ens ’mavefornemmelse’.

#2: Hvordan kan man hjælpe?

Hvis der er alvorlige ønsker eller konkrete planer om at udføre en selvmordshandling bør man søge hjælp.  Dette kan gøre ved at ringe til psykiatrisk skadestue eller tage hen til skadestuen.

Hvis personen ikke er direkte selvmordstruet kan det være tilstrækkeligt at lave aftaler om opfølgning (f.eks. hvis personen allerede er i behandling) samt at fjerne piller eller andre remedier fra hjemmet, så muligheden for at handle mindskes.

Det er ikke farligt at tale om selvmordstanker eller at spørge ind til, hvordan vedkommende har det lige nu.

Hvis du er usikker kan du finde hjælp på www.selvmordsforebyggelse.dk . Hvis du er bekymret eller har brug for rådgivning er du velkommen til at  ringe til psykiatrisk skadestue.

#3: Hvis din pårørende “truer” med selvmord – hvornår og hvordan skal man agere – hvordan kan man afgøre hvor alvorlig truslen er?

Generelt skal alle trusler om selvmord tages alvorligt. hvis du har brug for at finde ud af hvor alvorlige tankerne er kan du spørge ind til det f.eks. hvor tit opstår de? Hvad handler tankerne om? Afsøg evt. om der er konkrete planer i forhold til tidspunkt, sted og metode. Hvis der er konkrete planer om selvmordshandlinger bør dette tages alvorligt.

Hvis du er usikker kan du finde hjælp på www.selvmordsforebyggelse.dk Hvis du er bekymret eller har brug for rådgivning er du velkommen til at ringe til psykiatrisk skadestue.