top
Om at søge hjælp

OM AT SØGE HJÆLP

Q:Hvad kan jeg gøre, hvis jeg er meget bekymret og mit barn ønsker hjælp?

Hvis du er bekymret for dit barn kan du søge hjælp ved at henvende dig til egen læge eller (psykiatrisk) skadestue, herefter vil en fagperson vurdere barnets situation.

 

Hvis dit barn er i skolealderen, kan du også søge at inddrage det eksisterende netværk f.eks. ved at tale med dit barns skolelærer eller personale fra fritidsordning, sundhedsassistenten eller andre kontaktpersoner.

Hvis dit barn er over 15 år kan du evt. søge at involver barnets netværk af venner. Mange kommuner har desuden tilbud til unge som kunne være relevante.

Q: Procedure for behandling (hvad kan jeg forvente)?

A: Læge/ personale

Q: Hvor får jeg hjælp?

Hvis du har brug for hjælp til dit barn bør du kontakte egen læge eller (psykiatrisk) skadestue, herefter vil en fagperson vurdere barnets situation.

 

Hvis du har brug for hjælp til dig eller en anden pårørende, så kan du få hjælp fra forskellige frivillige organisationer som NEFOS, Bedre Psykiatri, SIND, der har særligt tilbud til pårørende [LINK]. Herudover har nogle af de selvmordsforebyggende centre tilbud til pårørende. Man kan også søge hjælp hos egen læge eller gå til psykolog.

 

Egen læge kan give dig en henvisning til psykolog. Dette sker efter vurdering og ifølge Sundhedsstyrelsens regler for henvisning. Ifølge reglerne skal henvisningen ske inden for 6 måneder efter den udløsende hændelse, dog med mulighed for udvidelse til op til 1 år efter udløsende hændelse. For pårørende til psykisk syge er det tidspunktet når en reaktion indtræffer hos de pårørende, der betragtes som værende den udløsende hændelse dvs. hvorfra fristen gælder. Inden for denne frist skal du have taget kontakt til en psykolog og lavet aftale om opstart. En henvisning til psykolog er gyldig i op til en måned efter udstedelsen. Du kan læse mere om reglerne her [LINK].

 

Henvisningen fra egen læge betyder at man får økonomisk støtte til psykologhjælp, men man skal stadig betale en andel af gebyret selv.

Q: Hvordan kan man hjælpe?

Hvis der er alvorlige ønsker eller konkrete planer om at udføre en selvmordshandling bør man søge hjælp. Dette kan gøre ved at ringe til psykiatrisk skadestue eller tage hen til skadestuen.

Hvis personen ikke er direkte selvmordstruet kan det være tilstrækkeligt at lave aftaler om opfølgning (f.eks. hvis personen allerede er i behandling) samt at fjerne piller eller andre remedier fra hjemmet, så muligheden for at handle mindskes.

Det er ikke farligt at tale om selvmordstanker eller at spørge ind til hvordan man har det lige nu. Det er samtidig vigtigt at have tid til at

Hvis du er usikker kan du finde hjælp på www.selvmordsforebyggelse.dk Hvis du er bekymret eller har brug for rådgivning er du velkommen til at Ringe til psykiatrisk skadestue.

Q: Hvis den pårørende 'truer' med selvmord - hvornår og hvordan skal man agere - hvordan kan man afgøre hvor alvorlig truslen er?

Generelt skal alle trusler om selvmord tages alvorligt. hvis du har brug for at finde ud af hvor alvorlige tankerne er kan du spørge ind til det f.eks. hvor tit opstår de? Hvad handler tankerne om? Afsøg evt. om der er konkrete planer i forhold til tidspunkt, sted og metode. Hvis der er konkrete planer om selvmordshandlinger bør dette tages alvorligt.

Hvis du er usikker kan du finde hjælp på www.selvmordsforebyggelse.dk Hvis du er bekymret eller har brug for rådgivning er du velkommen til at ringe til psykiatrisk skadestue.